Pošiljanje priporočene pošiljke prejemniku brez varnega elektronskega predala

V primeru, ko prejemnik nima varnega elektronskega predala, poznate pa njegov elektronski naslov in bi mu želeli poslati sporočilo preko sistema varne elektronske dostave, to lahko storite tako, da za naslov prejemnika navedete kar običajen elektronski naslov (email) in označite postopek pošiljanja ARA. Takoj ko za prejemnika vpišete naslov, ki ni v sistemu varnih predalov v VEP.si, vas bo aplikacija opozorila in samodejno spremenila postopek pošiljanja na postopek ARA.

*Če je prejemnik PRS subjekt, lahko po vnosu email naslova prejemnika, na desni strani označimo »Prejemnik je PRS subjekt«, nakar se nam bo vklopil iskalnik subjektov.

Začnemo vpisovati naziv pravnega subjekta in iz spustnega menija izberemo željeno pravno osebo. Podatka o  matični in davčni številki se bosta samodejno izpolnila.

*Opozorilo: V primeru, da ne uporabimo iskalnik pravnih subjektov v polje “Naziv prejemnika” obvezno vpišemo naziv prejemnika tako, kot je zapisan na AJPES-u. Pri fizičnih osebah je potrebno vpisati prvo “Ime” nato še “Priimek”.

Obrazec boste izpolnili z obveznimi podatki in po želji dopisali spremno besedilo ter dodali priponko.

OPOZORILO: Pri pošiljanju priporočene elektronske pošte ima prejemnik rok 15 dni za prevzem pošiljke. Če prejemnik nima že obstoječega digitalnega potrdila s katerim lahko prevzame pošiljko obstaja verjetnost da pošiljke ne bo prevzel in bo tako vrnjena pošiljatelju.

Če ima uporabnik že registriran varen elektronski predal, vas bo aplikacija po kliku na gumb »Dodaj«  na to opozorila.  V tem primeru imate možnost pošiljanja na že obstoječ predal, ali pa na novi, ki bo odprt samo za enkratni prevzem vaše poslane pošiljke.