Kako zamenjam/dodam potrdilo za elektronski podpis v programu VEP.si+?

  • Če ste zamenjali potrdilo za elektronski podpis in poleg spletnega portala VEP.si uporabljate tudi program VEP.si+, je potrebno novo potrdilo za elektronski podpis dodati tako na portalu, kakor tudi v programu VEP.si+.
  • Ko namestite novo potrdilo za elektronski podpis bo portalu VEP.si že ob samem poskusu vstopa zaznal, da imate novo potrdilo za elektronski podpis in pojavilo se bo obvestilo “Ups, … vašega digitalnega potrdila nismo prepoznali”. Nato izberete ustrezno možnost: “Zamenjava digitalnega potrdila” (v kolikor se novo digitalno potrdilo glasi na isto ime) ali “Dodajanje osebe zaupanja” (v kolikor se novo digitalno potrdilo glasi na drugo ime).
  • Da bi uspešno dodali novo potrdilo za elektronski podpis v program VEP.si+ je potrebno, da je potrdilo izvoženo iz brskalnika oziroma, da je narejena varnostna kopija.
  • Potem v računalniku poiščete <<Local disk (C) – Program files ali Program files (86)>>  ter mapo <<vep-dc>>. V mapi <<vep-dc>> poiščete <<configure-vep-dc>> (type Executable Jar File) in ga z dvoklikom zaženete.
  • V novem oknu s klikom na gumb “Certifikat” odprete novo okno, v katerem poiščete mapo, kje se nahaja novo potrdilo za elektronski podpis (potrebno je pri “Files of Type” izbrati “All files”) in ga izberete, ter potrdite s klikom na gumb “Open”. V novem oknu vpišete geslo, ki ste ga določili pri izvozu digitalnega potrdila iz brskalnika (geslo varnostne kopije), ter ga potrdite s klikom na gumb “V redu”.
  • Postopek dodajanja potrdila za elektronski podpis v programu VEP.si+ končate s klikom na gumb “Zaključi”.